2011-ben történt

A legújabb tanítási helyszín

Húsvét után elkezdődött a tanítás Bahánán is, Bahána Szőlőhegy községhez tartozik Aknavásár és Gorzafalva között helyezkedik el, 450-500 lakosa van.

>>>

Virágok Vetélkedése

A Szeret menti Népdalvetélkedő testvér vetélkedőjén vehetünk részt 2011. május 7-11 közt Budaörsön.

>>>

Pusztinai gyermekek Válaszúton

Kallós Zoltán néprajzkutatótól kaptunk meghívást a 85. születésnapi ünnepségére, amit Válaszúton tartott 2011. május 21-én.

>>>

A világ első csángó társasjátéka:
„Naputánjáró Társasjáték”

Célja, hogy a moldvai csángó-magyar gyerekek, felnőttek és az őket szerető keresztszülők és érdeklődők minél jobban megismerhessék Csángóföldet.

>>>

Köszönet

Tisztelt Bartha András és Farkas Endre!

Meghatódva olvastam azokat a képes beszámolókat a Moldvai Csángók honlapján, amelyekben csángóföldi utamról írnak Önök, a tanítók és a gyerekek.

>>>

Szakács Gábor rovásírás-előadása Lészpeden

Szakács Gábor rovásírás-szakértő csángóföldi előadó körútjának második állomása Lészped volt.

>>>

„...szerettünk tanulni valami újat”

A múlt szerdán, május negyedikén, a lujzikalagori gyermekek egy kis csapata is megismerkedhetett a rovásírás rejtelmeivel.

>>>

Rovásírással ismerkedtek a pusztinai gyerekek

Múlt év novemberében Szakács Gábor levelet írt a Moldvai Cángómagyarok Szövetségének, hogy jönne Csángóföldre rovásírást tanítani a gyerekeknek és az érdeklődőknek.

>>>

Keresztszülői kirándulás Kostelekre

Április 7-től 10-ig, az előzőleg meghirdetett program szerint sikerült a keresztszülői kirándulásunkat Kostelekre megvalósítani.

>>>

Húsvétkor kanadai vendégek jártak Pusztinán

A kanadai Rákóczi Alapítvány tagjai és a floridai Fabó Imre Alapítvány elnöke, a „Pusztinai Házért” Egyesület tagjaival töltötték a húsvéti ünnepeket Pusztinán.

>>>

Volt finn politikust tüntettek ki Budapesten

A Magyar Köztársasági Érdemrend polgári tagozatának lovagkeresztje kitüntetést adta át Tytti Isohookana-Asunmaa volt finn kulturális és oktatási miniszternek Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteken Budapesten.

>>>

Összefogás a csángó megmaradásért

Összes hibájával együtt az oktatási program a legsikeresebb megvalósítása a tíz évvel ezelőtt megfogalmazott csángó cselekvési tervnek, amelynek ellenben...

>>>

Pusztinai résztvevők a Nemzetközi Csoma-napokon

A Gazda József tanár által vezetett Kőrösi Csoma Sándor Egyesület 22 éve minden áprilisban megszervezi a Csoma-napokat és a tudományos ülésszakot.

>>>

Húsvéti készülődés a Csíkszeredai Csángó Bentlakásban

Tojásfestéssel, húsvéti dekorációk és képeslapok készítésével, kezdtük meg a húsvétra hangolódást a Csíkszeredai Csángó Bentlakásban.

>>>

Szavalóverseny Frumószán

Április 9-én, szombaton nyolcadik alkalommal szervezték meg a Bákó megyei Frumószán a moldvai csángó gyerekek szavalóversenyét.

>>>

Brüsszelben bemutatták a moldvai magyar csángók helyzetét elemző könyvet

Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő megbízásából „Mük szeretünk itt élni” címmel tájékoztató és összefoglaló jellegű, háromnyelvű (magyar-román-angol) kiadvány készült a moldvai magyar csángók helyzetéről.

>>>

Meghívó

Tisztelt Küldött!

Tisztelettel meghívjuk az MCSMSZ Küldöttgyűlésére, amely 2011. április 29-én 10 órától lesz megtartva lábnyiki Magyar Házban.

>>>

Húsvét előtt moldvai magyarokkal

A háziasszonyi teendőket Lázárné Borika vezetőségi tag látta el, mivel az elnökségünk tagjai más-más kötelességüknek tettek eleget.

>>>

XX. Hajnal Akar Lenni népdaléneklési verseny

Huszadik alkalommal szervezték meg március 25-27 között Szatmárnémetiben a Hajnal akar lenni népdaléneklési versenyt a világon bárhol élő magyar, nem hivatásos népdalénekesek számára.

>>>

Adj király katonát!

A Magyar Ifjúsági Tanács által kezdeményezett, idén ötödik alkalommal megszervezésre kerülő Adj, király, katonát! elnevezésű csoportos ...

>>>

Menjen el a tél, jöjjön a tavasz!!!

Menjen el a tél, jöjjön a tavasz!!! csatakiáltással indítottuk a farsangi ünnepségünket, amit március első hetében szerveztünk.

>>>

Megemlékeztünk 1848. március 15. eseményeiről

A Csíkszeredai Csángó Bentlakás diákjai és nevelői az idei évben saját megemlékezést szerveztek a Magyar Forradalom és Szabadságharc 163. évfordulójára.

>>>

Nagy sikerű jótékonysági koncert Szentendrén

A diószéni csángó gyerekek részére szervezett jótékonysági koncert, amelynek fővédnöke Dr. Diezt Ferenc polgármester, főszereplője pedig a diószéni csángó gyerekek, a Rajkó zenekar és tánccsoportja volt, ­óriási sikert aratott.

>>>

Március 8 Budán

Nálunk sem maradhatott el ünnepség nélkül ez a nap. A gyermekek köszöntő verset és éneket tanultak az iskolában, Istók Angéla tanítónénivel, üdvözlő ...

>>>

Diószéni gyerekekért jótékonysági koncerttel

Az Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér egyik termében, átmenetileg egy új helyszínen gyülekeztünk szép számmal a klubdélutánunkra.

>>>

Meghívó az áprilisi klubdélutánunkra,

amelyre tárt kapukkal és szívvel várjuk a keresztszülőket, moldvai magyar testvéreinket és minden kedves érdeklődőt!
Időpont: 2011 április 9, szombat 14-16h

>>>

Bemutatkozás

Watzek István vagyok. 2011. február elejétől vettem át a klézsei és tyúkszeri gyermekek iskolán kívüli magyaroktatását.
Budapesten születtem, és visegrádinak vallom magamat. 2007-ben végeztem Budapesten, állatorvos-doktor szakon.

>>>

Tantárgyverseny

Idén nyolcadszorra szervezte meg a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége Bákó megye Tanfelügyelőségével közösen a megyei Tantárgyversenyt magyar nyelvből.

>>>

Nemzetközi Cinkefőző Fesztivál és Népi Ételek Bemutatóján

A Nemzetközi Cinkefőző Fesztivál és Népi Ételek Bemutatója rendezvénysorozatot 1999 óta rendezik meg minden évben február közepére eső hétvégéjén Szatmárcsekén.

>>>

Kedves Keresztszülők, Támogatók, Érdeklődők!

A 2008-2009-es tanév eleje óta tanítom a magyar és csángó nyelvet iskolán kívüli foglalkozások keretében Tyúkszerben és Klézsén. Immár második hete, a második félév kezdete óta azonban átadtam a stafétabotot utódomnak, Watzek Istvánnak.

>>>

Megjárt bennünket a Berka Együttes

Ismét ellátogatott Magyarfaluba 2011. január 25-én a Berka együttes, jó néhány vendéggel együtt, valamint Ghiurca Fabival, aki a falu szülötte.

>>>

Meghívó a márciusi klubdélutánunkra,

amelyre tárt kapukkal és szívvel várjuk a keresztszülőket, moldvai magyar testvéreinket és minden kedves érdeklődőt!
Időpont: 2011 március 12, szombat 14-16h
(Kapunyitás 13.45h-kor)

>>>

Beszámoló a moldvai tanárok Magyarországi továbbképzéséről

Az MCSMSZ oktatási programja vezetőinek, Ferenc Évának és Hegyeli Attilának kérésére az idén is megszerveztük a KEMCSE titkárával ...

>>>

Keresztszülő-tanár találkozó Piliscsabán

Keresztszülő-tanár találkozóra hívtunk minden kedves érdeklődőt január 30-án, vasárnap. A találkozónak a klotildligeti Ward Mária Általános Iskola és Gimnázium adott otthont.

>>>

Csángó Vacsoraest

2011. március 5-én
a Vörösrák Étteremben
(Eger, Kossuth Lajos út 12.)
a magyarfalusi gyerekek táboroztatásáért.

>>>

Újra Pusztinán járt a Berka Együttes

Már össze szoktuk a Berka Együttessel, ez a negyedik alkalom hogy vissza járnak a csángófalvakba muzsikálni, és ez alkalommal sem hagyták ki Pusztinát sem.

>>>

Madéfalvi megemlékezés

A csikorgó fagy ellenére özönlöttek a madéfalviak és meghívottjaik az ünnepi műsorral egybekötött szentmisére, amelyen a pusztinai csángók és hagyományőrző huszárok is jelen voltak.

>>>

Gazdaggá varázsolt ünnep Csángóföldön

A keresztény világ egyik legnagyobb ünnepe, Krisztus születésének napja Csángóföldön is a legszentebb ünnepek közé tartozik.

>>>

Kedves Keresztszülők!

2011. január 30-án a tavalyihoz hasonlóan keresztszülő-tanár találkozót szervezünk, melyen a különböző falvakban tanító tanárok is fogadóórát tartanak.

>>>

MEGHÍVÓ

A kézdivásárhelyi Céhtörténeti Múzeum és a Múzeumbarátok Egyesülete tisztelettel meghívja Önt és kedves barátait 2011. január 21-én, pénteken 17 órára
a Tíz év Moldvában – Csángó Oktatási Program 2000-2010
című kötetének bemutatójára.

>>>

Bentlakásnapok a CSCSB-ben

Már a tavaly szerettük volna megszervezni a bentlakásnapokat, de akkor a tanügyi sztrájk sajnos keresztülhúzta a terveket, és csak egy bentlakásnap helyetti kirándulás lett belőle.

>>>

Kirándulni voltunk a szitási gyerekekkel

A tavasz beköszöntésével tervezgetni kezdtük a gyerekekkel, hogy jó volna egyet kirándulni a közeli dombokon, hegyeken.

>>>

Gyereknap Külsőrekecsinben

A külsőrekecsini Gyermekek Házában tegnap nagy volt a vidámság. A hosszú és fárasztó tanév után úgy gondoltuk, a gyerekek igazán megérdemlik, ha a Gyermekek napjára valami meglepetéssel kedveskedünk nekik.

>>>

Orvosi szűrés Madéfalván

Május 9-én gyermekgyógyászati-, fül-orr-gégészeti-, ortopéd szűrés és hallásvizsgálat zajlott a csíkmadéfalvi Zöld Péter Általános Iskolában a Bákó megyei csángó gyerekek részvételével is.

>>>

Diószegi és szitási gyerekek szűrővizsgálaton

Május 9-én a diószegi és a szitási gyerekek részt vettek a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat által megszervezett szűrővizsgálaton, Madéfalván.

>>>

Székelymuzsnai gyerekek Diószegen

Május 6-8-a között Nemes Borbála kezdeményezésével tábort szerveztünk Diószegen a székelymuzsnai gyerekeknek.

>>>

Keszthelyről és Helsinkiből fogadtunk vendégeket

Május 14-én megérkeztek Pusztinába Keszthelyről és Helsinkiből vendégeink, akiket nagy szeretettel vártunk és fogadtunk.

>>>

Országos magyar nyelv és irodalom tantárgyverseny

Nagy örömre az idei országos magyar nyelv és irodalom tantárgyversenyre én kísérhettem el azokat a gyerekeket, akik elsők lettek a megyei szakaszon: Ambrus Adrián, Kostelekről és Istók Csincia Klézséről.

>>>

Élő Kenyér – Csángóföldön is

Színes, tartalmas vallási havilap került kiadásra a közelmúltban. Az Élő Kenyér című folyóirat kifejezetten gyermekek és fiatalok számára készül.

>>>

Nyilas Misi Tehetségnap

A Csíkszeredai Csángó Bentlakás büszkélkedhet néhány kiemelkedően tehetséges diákkal is. Az alábbiakban Gál Alina beszámolóját olvashatják, aki meghívást kapott a Nyilas Misi Alapítvány Tehetségnapjára.

>>>

Solomon Adrian a Magyar Köztársaság Parlamentje keretében működő Nemzeti Összetartozás Bizottságának volt meghívott előadója

A moldvai csángómagyarok oktatási programjának fejlesztését és kiterjesztését szorgalmazta az asszimiláció megállítása érdekében Solomon Adrián, az MCSMSZ elnöke az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának hétfői budapesti ülésén.

>>>

Hímestojás-festés

A Húsvét előtti szerdai napon a hagyományaink szerinti hímestojás-festést tartottunk a Pusztinai Magyar Háznál.

>>>

Kedves Támogatóink, Barátaink!

Személyi jövedelemadója 1 %-ának felajánlásakor kérjük, gondoljon a Csángóföldön magyarul tanuló gyermekekre!

>>>

Adó 2%-a a moldvai csángó gyerekek magyar nyelvű oktatására!

Az MCSMSZ-t 1990 októberében alapították azzal a céllal, hogy az elfeledésre ítélt moldvai csángómagyarok érdekeit képviselje, hovatartozás- és identitástudatát ápolja a törvény által megengedett eszközökkel.

>>>

IV. Kézműves Napok Pusztinában

A „Pusztinai Házért” Egyesület részéről Nyisztor Ilona és Bartha András meghívására jöttünk újból, az idén negyedikszer, Pusztinába.

>>>

Külsőrekecsini gyermekek a frumószai szavalóversenyen

Sok készülődés előzte meg Külsőrekecsinben az elmúlt hétvégén, április 9-én lezajlott frumószai szavalóversenyt.

>>>

Meghívó a KEMCSE 2011. évi rendes Közgyűlésére

Tisztelettel meghívom Önt a Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület (KEMCSE) 2011. évi rendes közgyűlésére, amelynek időpontja: 2011. május 14.

>>>

Tanácskozás egy új csángó cselekvési terv kidolgozása érdekében

Az MCSMSZ 2011. április 7-10. közt meghívta az összes Moldvában működő magyar civil szervezetet, érdekvédelmi szervezetet valamint a Magyar Köztársaság kormányának képviselőit, az EMNT-t, az RMDSZ-t egy közös cselekvési terv kidolgozása érdekében.

>>>

Közös Keresztutat jártunk csángómagyar testvéreinkkel

Közös Keresztutat jártunk csángómagyar testvéreinkkel a magyar nemzet tagjaiért és a szomszédos nemzetekért Rákosligeten, a Családok Évében, 2011. április 1-jén.

>>>

Jótevők vendégeskedtek nálunk

Megtiszteltetésnek éreztük, hogy a négy önkéntes orvost Solomon Mária szociális felelősünk a mi falunkba irányította: Dr. Szilágyi Andrea gyermekgyógyász, ...

>>>

Jótékonysági est Szentendrén

A szentendrei jótékonysági koncerten mi is részt vettünk négy diószéni gyerekkel. A gyerekek csángó népdalokkal és egy erdélyi népmesével színesítették a programot.

>>>

Dr. Szilagyi Andrea, Széplaki Edina, Dr. Major Tamás és Dr. Csók László munkája Gajdárban

Nagy izgalommal vártuk a csapatot, mert eddig így még nem zajlott orvosi szűrés a mi csángó falvainkba.

>>>

Az Üveghegyen túl

Régi álmom volt, hogy egyszer - ha csak pár napig is - olyan embereket gyógyíthassak, akiknek igazán szükségük van rá.

>>>

Március 15. ünnepi rendezvények Tatán és környékén

Március 15-e az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kezdetének, a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja, így nemzeti ünnepe.

>>>

Kedves Keresztszülők! Kedves Támogatóink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a húsvétra szánt ajándékok 2011. április 15-éig adhatóak le a megszokott helyeken! Az eddig az időpontig leadott csomagok esetében tudjuk garantálni, hogy időben, április 24-ig eljutnak Moldvába és a falvakban átadásra kerülnek.

>>>

Március 8

A Nőnap alkalmaval a ferdinandújfalusi gyerekek egy kis rövid műsort tartottak az anyukájuknak. Minden gyerek mondott versecskét, a kiscsoport játszott es mondókakat mondtak, a nagyobbak énekeltek is.

>>>

Nőnapi ünnepség a pusztinai Magyar Házban

Mint minden esztendőben, az idén is megünnepeltük a nők napját a pusztinai Magyar Házban.

>>>

Farsangi bál Csíkszeredában

A nevelők régi nagy álma, hogy a diákokban végre megcsillanjon az önállóság és kezdeményezőkészség első szikrája.

>>>

A XIII. Homoródmenti Népdalvetélkedőn

A szentegyházi Gábor Áron Művelődési Házban február 26-án szombaton tartották a XIII. Homoródmenti Népdalvetélkedőt.

>>>

Budai guzsalyos

Ha tél van, ha kint hideg van, a mi falunkban esténként az asszonyok összegyűlnek és guzsalyoskodnak. Mi is eltettük a guzsalyost, két részbe, ...

>>>

Kétnyelvűségről és közös éneklésről

Tudósítás a 2011-es év februári klubdélutánjáról

Az influenzás időszak ellenére azért mintegy ötvenen összegyűltünk a Háló Központban.

>>>

Berkások Lábnyikban

Idén Lábnyikba is eljutott a Berka együttes. Sok gyerek várta, hogy kezdődjön az előadás. Eleinte a helyi gyerekek elénekeltek pár dalt amit ismertek majd a Berka együttes tanított új népdalokat.

>>>

Mária esténk volt

Nálunk a faluba, van egy Mária szobor, melyiket a falunépe házról házra adják, és a fogadó családnál összegyűlnek estendeg és egy órát imádkoznak együtt a szomszédok a faluért, a családért, a betegekért, békéért és mindenért.

>>>

Meghívó jótékonysági estre

amelyet a Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület szervez a diószéni csángómagyar gyerekek támogatására.
Időpont: 2011. március 12. 18.00 h.

>>>

XV. Csángó Bál

Szombaton, február 5-én, tartották a XV. Csángó Bált a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány és a Moldvahon Kulturális Egyesület szervezésében.

>>>

Táncház Külsőrekecsinben

Nem ez volt az első alkalom, amikor a Berka Együttes vendégünk volt a Gyermekek Házában. Sokszor tartottak már nekünk táncházat, a falu mindig nagy örömmel fogadta a zenekart.

>>>

Berka táncház negyedszer, Lészpeden

Immár negyedik alkalommal látogatott el Lészpedre a Berka együttes, hogy a lészpedi magyar oktatásban résztvevő gyerekeket, ez alkalommal a szüleikkel együtt, időutazásra „invitálja”.

>>>

Tudósítás a 2011-es év januári klubdélutánjáról

Fórum-jellegű januári klubdélutánunkon Dr. Wetzel Tamás PhD miniszteri biztos úr, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium munkatársa tisztelt meg ...

>>>

Meghívó a februári klubdélutánunkra,

amelyre tárt kapukkal és szívvel várjuk a keresztszülőket, moldvai magyar testvéreinket és minden kedves érdeklődőt!
Időpont: 2011. február 12, szombat 14-17h
Helyszín: Háló Központ

>>>

Meghívó a januári klubdélutánunkra,

amelyre tárt kapukkal és szívvel várjuk a keresztszülőket, moldvai magyar testvéreinket és minden kedves érdeklődőt!
Időpont: 2011 január 15, szombat 14-17h.

>>>

window.print();