Megtörni látszó álmok

Avagy: Megoldatlan az egyetemi hallgatóink helyzete

Több száz kilométerre a szülőktől, a szülőföldtől, a kis falu után egy nagyvárosban. Pénz nélkül. Így tanulnak a csángó diákok Kolozsváron és más egyetemi központokban. Ezt megszokták már, egyetemi hallgatók gyakori szokása szerint ők is koplalnak. De most el fogják veszíteni a fedelet is a fejük fölül. A messzi csángó faluból pedig nem várható euróban mérhető segítség albérletre, rezsire.
A Moldvai Csángómagyarok Szövetsége (MCSMSZ) 12 éven át oly módon alakította a Moldvai Csángó Oktatási Programot, hogy az képes legyen integrálni a csángóföldi diákokat óvodától az egyetemig. Meggyőződésünk, hogy az a mintegy 7-8 ezer még valamilyen szinten anyanyelvén beszélő moldvai csángó diák aki Moldvában él, érdemes (volna) a figyelmünkre oly mértékben, hogy legalább azok, akik tanulni szeretnének közülük, akik a magyarság felé fordultak és nem az asszimiláció útját választották, elvégezhessék tanulmányaikat. Mert hiába jár óvodába egy gyerek, ha nem folytathatja a magyar nyelvi tanulmányait első osztálytól, hiába megy Csíkszeredába továbbtanulni 14 évesen, ha nem érettségizhet, vagy nem szerezhet szakképesítést, és hiába részesül magyar tannyelvű elméleti oktatásban, ha aztán nem tanulhat tovább főiskolán, egyetemen.
Sok éven át arra biztattuk az érettségizőinket, hogy az otthoni anyagi nehézségek ellenére is vállalják az egyetemista létet, tanuljanak, gondjukat viseli majd a magyarság, nem engedjük el a kezüket.
De aztán jött a nagy átszervezés. Jöttek szakértők, politikusok, ügyintézők, titkárnők és döntéseket hoztak, súlyos döntéseket. Átszervezésnek nevezték a meghurcolást és minőségbiztosításnak a leépítést. Ennek lett áldozata többek közt a magyar tannyelvű óvoda első csoportja Bákóban, most pedig utcára kényszerítik az egyetemi hallgatóinkat. Így esik szét, amit megálmodtunk: az óvodától az egyetemig tartó oktatási rendszer. Minden korábbi ígérte ellenére az Oktatási Programot átvevő Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) október közepén, a tanév kezdete után néhány héttel kijelentette, költségvetésükben nem szerepel az egyetemi hallgatók költsége, nem tudják támogatni a lakhatásuk költségeit.
Tisztelettel kérjük hát, hogy segítsenek megoldani a fiatalok helyzetét! Csatoljuk a pontos kimutatást a meg nem oldott költségekről, kérjük, ha tehetik, támogassák őket. Természetesen segítünk a kapcsolattartásban, a támogatások közvetítésében.
Rendelkezünk magyarországi bankszámlaszámmal is: http://www.csango.ro/index.php?page=adatok-kapcsolat
Ne hagyjuk, hogy lakhatási támogatás hiányában meg kelljen szakítsák tanulmányaikat! Ne hagyjuk elveszni a jövő csángó értelmiségét! Ne hagyjunk elveszni egyetlen magyar értelmiségit sem!
Kapcsolat:
Ferencz Éva, oktatási felelős
Tel: 0040 724 411310
E-mail: oktatas@csango.ro

Köszönjük a diákok nevében is!

<<<