Házvásárlás, felújítás

A moldvai csángó gyerekek magyar nyelvre való oktatása 19 helyszínen iskolán kívüli foglalkozások keretében (is) történik. Ezért Szövetségünk minden faluban, ahol van már magyar oktatás, egy házat bérel, ahol a gyerekek tanulhatnak és ahol a tanárok szolgálati lakást (szobát) is kaphatnak, hiszen a többségük nem helybeli. A 19 faluból Frumószán, Csík faluban, Lábnikban, Diószegen és Magyarfaluban sikerült olyan házat, telket vásárolnunk, amely immáron a mi tulajdonunkba került, és nyilván sokkal szélesebb körű lehetőséget jelent a gyerekek és tanáraik számára is. További ilyen "gyerekházakat" szeretnénk létrehozni, ezért igyekszünk minden faluban kinézni egy erre alkalmas eladó házat vagy telket.
Nagyon szép volna, ha az alábbi házak valamelyikét nem is mi, hanem testvérközösségek (egy falu, egy egyesület vagy egy plébániaközösség) vásárolnák összefogás révén valamely falu gyerekseregének javára. Így azt a helyszínt a magukénak tudhatnák, az ottani tanárokkal, gyerekkel kapcsolatot tarthatnának.

 

Az alábbi falvakban vannak céljainknak megfelelő eladó ingatlanok jelenleg: 

  1. Kostelek - Egy három szobás ház, gazdasági és melléképületekkel, közel egy hektáros gyönyörű udvarral eladó 45000 lejért (3.250.000 Ft)
  2. Külsőrekecsin - már van egy telek, amit megvásárolt Szövetségünk, az építekezés elkezdődött,  sajnos a befejezéshez még nincs meg a teljes anyagi forrásunk, ezért továbbra is támogatókat keresünk. Ebben a tanévben is albérletben zajlanak a magyarórák eléggé szűkös körülmények közt.
  3. Diószénben jelentsősen javítana az oktatás, illetve az ottani tanítók lakhatási körülményein, ha meg tudnánk vásárolni azt a házat és a hozzá tartozó telket, amelyre a közelmúltban „találtak” ott dolgozó kollegáink. A házban három szoba  és egy „kilér” (konyha) található, van áram, és az utcába be van vezetve a víz. Komoly felújítási munkálatokra is szükség lesz, amennyiben sikerül megvásárolni az ingatlant.
  4. Pokolpatakon a jelenleg oktatási helyszínként és szolgálati lakásként funkcionáló épület is eladó. Ahhoz, hogy az oktatás minőségét javító átalakításokat véghezvihessük, mindenképpen szükség volna arra, hogy a Szövetség saját tulajdonába kerüljön ez a jó adottságokkal rendelkező ház.
  5. Nagypatakon is eladó az a ház, amelyben a magyar oktatás zajlik. A központi helyen, iskolához közel található ingatlan megvásárlásával az elmúlt tanévben történt támadások után új lendületet kaphatna a magyar oktatás ebben a nagy hagyományokkal rendelkező sokgyermekes csángó faluban.

 

Ahol már rendelkezünk ingatlannal, de további fejlesztések szükségesek:

  1. Lábnyikban az elmúlt év tavaszán került átadásra az újonnan épült „Gyermekek Háza”. Az épület azon túl, hogy otthont ad a lábnyiki iskolán kívüli oktatási programnak és tanárjainknak, helyszíne volt több jól sikerült gyermektábornak, közösségi rendezvénynek. Ahhoz, hogy ennek a funkciójának is maradéktalanul eleget tehessen, fejlesztésekre van szükség. Szeretnénk, ha a házhoz tartozó telken ifjúsági tábor létesülne, faházakkal (10 db. négy személyes faház), vizesblokkal, hiszen a jelenlegi egy szem fürdőszoba képtelen ellátni egy-egy tábor gyermekseregét, illetve nagyobb létszámú vendéget. Nagyobb létszámú vendég jelenleg a tetőtérben tud megszállni, ezen segítenének a faházak.
  2. Magyarfaluban is sikerült megvásárolni és felújítani egy régi házat a hozzá tartozó telekkel. Ez jelenleg csupán az egyik ott tanító kollegának nyújt lakást és helyszíne az ottani iskolán kívüli oktatásnak. A házhoz tartozó telken szeretnénk egy a lábnyikihoz hasonló „gyermekek házát” felépíteni támogatóink segítségével.
  3. A Diószegen megvásárolt ingatlant szeretnénk az Ónfalva (Onesti) környéki, illetve Tatros völgyi magyar oktatás egyféle „bázisává” tenni, hiszen ezek a falvak messze esnek Bákótól, a központi irodától. A nyár folyamán önkéntesek segítségével zajlottak felújítási munkálatok, ezeket mindenképp szükséges folytatni (tetőjavítás, ablakcserék, szigetelés)

 

Megjegyzés: tudni kell, hogy a moldvai csángók lakta falvakban nagyon ritkák az eladó belterületi ingatlanok a magas népszaporulat és a közösségünk szülőföldhöz való ragaszkodása miatt, ezért sajnos nincsen nagy válogatási lehetőségünk.

 

Matracokra lenne szükségünk már elkészült emletes ágyakba. A hiányzó matracok mérete: 200 x 80 cm., paplanokra, párnákra, ágyneműkre házaink megfelelő felszereltségéhez; szükség van még új, jóminőségű paplanokra, párnákra, ágyneműkre.