MCSMSZ iroda, Bákó

Csángóföld központja Bákó városa, amely 200.000 főt számláló összlakossága körében 40.000 magyar eredetű katolikust is „rejteget”. A 40 ezer nagy része mára már elfelejtette a nyelvet, asszimilálódott, de itt képződött és képződik az urbánus csángó népesség, az a réteg, amely nagyon nagy hatással van a falvakban élőkre, hiszen szinte minden bákói csángó családnak vannak falusi kötelékei.
Bákóban nincs egyetlen magyar intézmény se (se könyvtár, se kultúrotthon, se oktatási központ). Bár egyetlen csoportattal működik egy állami iskolában a magyar nyelv oktatása, ezt nyilvánvalóan tovább lehetne bővíteni, ha rendelkeznénk egy Magyar Kulturális és Oktatási Központtal.
Addig is azonban be kell érnünk egy panellakásból átalakított 70 négyzetméteres irodával, ahol jelenleg a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének irányítása, adminisztrálása történik. Kis gyűléstermünkben gyakran tartunk különböző megbeszéléseket, de itt zajlanak az iskolán kívüli foglalkozások is.
Az irodánk teleházként, e-magyar pontként, tour-info irodaként működik a gyakorlatban, hiszen sokan ezt keresik fel először a Csángóföldre látogatók érkezésük után, innen kérnek és kapnak útbaigazítást.