Lábnyik

2007 óta egy modernül felszerelt osztályteremmel rendelkező közösségi házat tudhatnak magukénak a lábnyiki gyerekek és felnőttek. Oktatási programunk helyszínei közül talán ebben a faluban élnek a legszegényebb családok.
Éppen ezért ez a ház volt az első, amelyet az MCSMSZ épített azzal a céllal, hogy a gyerekek oktatása által a falu és a térség fejlesztéséhez hozzájáruljunk.
Az oktatás számára civilizált körülményeket biztosító Lábnyiki Gyerekek Háza a nagy közösségi termén túl rendelkezik két tanár számára kialakított szolgálati lakással, illetve a tetőtérben óvodai szakteremmel és egy 18 ágyas vendégszobával.
2009 őszétõl elkezdődött hollandiai segítséggel a Lábnyiki Gyerekek Házának udvarán a Csángó Táborközpont kialakítása. Egy vizesblokk, konyha és tíz darab 4 személyes faházikó várja majd a táborozni vágyó gyerekeket, akik anélkül, hogy messzi földre elutazzanak, nagy számban vehetnek majd részt anyanyelvi táborainkon, ahol - főleg nyáron - tanáraink felügyelete és szakmai irányítása mellett tanulhatják a magyar nyelvet, ismerkedhetnek, barátkozhatnak más csángó falvakból érkezett gyerekkel. A korábbi években már tartottunk itt nyári táborokat kisebb gyereklétszámmal (a tetőtér kapacitását kihasználva), sőt egy alkalommal a Moldvában tanító tanárok rendes évi módszertani táborát is ez a ház fogadta be.
Lábnyikban orvosi szűrést, tudományos konferenciát és tudósok elszállásolását is megoldottuk már, de volt itt szakmai továbbképzés, tanártalálkozó, néptánc bemutató, színi előadás, folklorest is. A Gyerekek Háza gazdag könyvgyűjteménye mindig nyitva áll az érdeklődők előtt. Előszeretettel járnak ide a fiatalok különböző szabadidős foglalkozásokra (pl. télen a tanárok pingpong bajnokságot szerveznek számukra).

 

Az oktatási helyszín eseményei