Egészségügyi szűrőprogramok

A moldvai csángó falvakban elindítottunk egy szűrőprogramot, igyekszünk megmérni minél több ember vércukrát, koleszterinszintjét, vérnyomását, súlyát, ill. felvilágosítani őket a magas értékek veszélyéről, ugyanakkor hangsúlyozzuk a prevenció fontosságát is.
A koleszterin és vércukormérő géphez szükséges tesztek, pálcikák nagyon drágák, hogy ezeket beszerezhessük, megvásárolhassuk, számítunk az Önök segítéségére.
A vércukrot mérőgép: ACCU-CHEK GO, ill. van egy ACCUTREND gépünk, amivel koleszterin szintet, vércukrot és triglicerideket tudunk mérni.
Fontosnak tartjuk a program folytatását, hisz az emberek a pénzhiány miatt itt nálunk csak akkor fordulnak orvoshoz, ha már nagyon fáj valamijük. Ám a magas vérnyomást és a cukorbetegséget nem lehet "érezni", csak szűréssel zárhatók ki.
Magyarfaluban végeztünk kétszer szűrést, kiknél először magas értéket mértünk, kezelték magukat, diétáztak. Amikor visszamentünk egy hónappal később, már jobb eredményeket mértünk. Meg is jegyezte a családorvos, úgy látszik, hogy ránk jobban hallgatnak, mint rá.
Ha van lehetősége, kérem, segítsen nekünk a program folytatásában!

 

Elsősegély felszerelések

A moldvai csángó gyerekek magyar nyelvre való oktatása 19 településen, iskolán kívüli foglalkozások keretében is zajlik. Ezért Szövetségünk minden faluban, ahol van már magyar oktatás, egy házat bérel. Itt a gyerekek tanulhatnak, ill. ez a ház szolgál szolgálati lakásként is a magyartanárok számára, hiszen a legtöbben nem helybeliek.
Ezeken a helyszíneken fontos, hogy legyen egy-egy elsősegély felszerelés.

- steril, gyorskötöző pólya
- vágott mullpólya
- steril mull-lap
- fóliakesztyű
- ragtapasz
- fertőtlenítő oldat, jódpárna
- háztartási olló
- biztosítótű
- vérzéscsillapító nyomó kötés (kicsi, nagy)
- kullancs csipesz
- szemöblítő folyadék
- kötöző háló 2-es ujjakra méretben
- kötöző háló 7-es karra, lábszárra méretben
- lázmérő
- rugalmas pólya (8 cm-s)
- vérzéscsillapító spray
- sebtisztító

 

Nagy szükség van a recept nélkül kapható gyógyszerekre is:

- lázcsillapító
- fájdalomcsillapító
- köhögéscsillapító, stb.

 

Gyakori az egyoldalú étkezés, a gyerekeknek fontos lenne szedniük

- vitaminokat
- kalciumot

 

Több olyan mozgássérült embert fölkerestünk a falvakban, akik nem tudják megvásárolni a szükséges segédeszközöket, rajtuk is szeretnénk segíteni. Szükség lenne a következőkre:

- bot, mankó
- szoba WC
- tolószék
- felfekvés megelőző eszközök
- pelenka (felnőtt és nagyobb méretek)
- szappan
- mosópor
- tisztítószerek

 

Köszönettel, Solomon Mária, MCSMSZ szociális felelős