Első gyalogos teljesítménytúra Csángóföldön

Amikor tavaly ősszel Ferdinándújfaluba kerültem a csángó gyerekeket magyar nyelvre oktatni és megismerkedtem a vidékkel - megszületett a gondolat: teljesítménytúrát kell rendezni Csángóföldön!
A gondolatot tett és hosszú szervezés követte: - meghirdettem a túrát a magyarországi túranaptárban és az Erdélyi Gyopárban. Kollégákkal bejártuk, előkészítettük az útvonalat, meg lett szervezve a szállás, az ellátás.
 

  A teljesítménytúra egy olyan gyalogos túraverseny, ahol az indulók útvonalvázlatot és térképet kapnak, az alapján kell bejárniuk a tervezett útvonalat.


A csángóföldi túrákat háromnaposra terveztük. Összesen 28-an vettek részt, ebből négyen Erdélyből, a többiek mind Magyarországról. A túrázók többsége szervezett kisbusszal érkezett Moldvába. Ferdinándújfaluban vacsorával vártuk őket. Népviseletbe öltözött tanulóim moldvai csángó népdalokkal örvendeztették meg a messziről érkezetteket. Első szállásunk a külsőrekecsini Gyermekek Házánál volt. Másnap két távon indultak a résztvevők, 40 illetve 20 km-en. Az útvonal Külsőrekecsinből a hegyeken át vezetett Nagypatakra, majd Klézsét, Somoskát és Csíkfalut érintette. Közben a különböző két útvonal résztvevői Forrófalván Antal Vajda Jánoséknál, illetve Klézsén Duma Andráséknál ebédeltek. A célban, ismét Külsőrekecsinben, Gyurka Valentin házánál meleg vacsora várt mindenkit.

Másnap átutaztunk Lábnyikba, ahonnan mindenki indult egy 25 km-es túrára,melynek végcélja Magyarfalu volt. Ennek a túrának rendezésében Juhász Péter és Kicsi Eszter kollégáim voltak segítségemre. A túra végén, sokan először ettek életükben puliszkát.

 A harmadik nap KALÁKA-NAP volt. A lábniki Gyerekek Házában - ahol szállásunk is volt - és udvarán a túrázók fát vágtak, kertet gondoztak, ablakot tisztítottak, szóval mindenki tudásához mérten besegített a ház környezetének rendbetételében. A közös ebédet az Mcsmsz vezetősége biztosította. A bográcsos a végén teljesen kiürült. A nap végén - az eső elől - a lábniki hangulatos kis kocsmába húzódott be a társaság.
A túrázók továbbindultak Kalotaszegre, hiszen aki ilyen hosszú útra indul, az szeretne minél több látnivalóval gazdagodni.
Remélem, jövő nyáron hasonló túrát tudunk szervezni, hiszen Csángóföld sok szépsége még feltárásra, bejárásra vár...

Vígh - Tarsonyi László, ferdinándújfalusi tanár bácsi

 


 

<<<