Emerica nővér

2010-ben a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége megkereste a Boldogasszony Iskolanővérek rendjét, hogy küldjenek segítőket, akik a katolikus egyház képviselőiként volnának jelen Moldvában és azokban a falvakban, ahol magyar nyelvű oktatás zajlik, kiegészítsék a tanárok munkáját a magyar nyelvű vallási oktatás területén.

>>>

A 2011-es kacsikai búcsún

Jertek ó, keresztény hívek
Szűz Máriát dicsérni,
Mert ő fogja mi érettünk
A Szent Fiát megkérni.

>>>

A csíksomlyói pünkösdi búcsú

A hagyományokhoz híven Pünkösdkor idén is részt vettünk a csíksomlói búcsún, és szokás szerint a pusztinai zarándokcsoportba tartoztak úgy felnőttek, mint gyermekek is.

>>>

Elnöki zarándoklat a csángómagyarokért

A Moldvai Csángómagyarok Szövetségének elnöke ma a régi hagyományokat felidézve gyalogosan indul el Csíksomlyóra, hogy több tízezer magyar honfitársával együtt részt vegyen a pünkösdi búcsún.

>>>

Élő Kenyér – Csángóföldön is

Színes, tartalmas vallási havilap került kiadásra a közelmúltban. Az Élő Kenyér című folyóirat kifejezetten gyermekek és fiatalok számára készül.

>>>

Közös Keresztutat jártunk csángómagyar testvéreinkkel

Közös Keresztutat jártunk csángómagyar testvéreinkkel a magyar nemzet tagjaiért és a szomszédos nemzetekért Rákosligeten, a Családok Évében, 2011. április 1-jén.

>>>

Mária esténk volt

Nálunk a faluba, van egy Mária szobor, melyiket a falunépe házról házra adják, és a fogadó családnál összegyűlnek estendeg és egy órát imádkoznak együtt a szomszédok a faluért, a családért, a betegekért, békéért és mindenért.

>>>

Püspökök Jászvásárban: Joguk van az anyanyelvi miséhez

Minden katolikus hívőnek joguk van anyanyelvi szentmiséhez, de csak akkor, ha ezt ők maguk igénylik.

>>>

Csángóföldi mise a Duna TV-n

2009.11.22-én a Duna TV Istentisztelet műsorában levetítette az a három nyelvű - román-magyar-latin - ...

>>>

A lábnyiki magyar mise a Duna TV-ben

A moldvai csángók, akik szinte kivétel nélkül katolikusok, közel harmada még beszéli ősei nyelvét, őrzi a magyar ...

>>>

Magyar püspökök látogatása Jászvásáron

Hosszú évek passzivitása vagy súrlódásai után úgy tűnik, hogy elmozdul a holtpontról az MCSMSZ és más a csángók kulturális értékeit őrizni kívánó szervezetek és a Jászvási Püspökség, illetve a Magyar Katolikus Püspöki Kar viszonya.

>>>

Példa nélküli mise Csángóföldön

Történelmi esemény Csángóföldön. Együtt misézett Petru Ghergel moldvai római katolikus püspök és Cserháti Ferenc esztergomi segédpüspök a Bákó melletti Lábnyikon.

>>>

Magyar mise Csángóföldön?

„Meggyőződésem, hogy néhány moldovai csángó faluban, ahol ezt a hívők kérik, még a közeli jövőben tarthatnak magyar nyelvű miséket!” – jelentette ki tegnap az ÚMSZ kérdésére válaszolva Ioan Robu ...

>>>

Magyar misén vettünk részt a kacsikai búcsún

Az idén is volt alkalom magyar misét hallgatni a kacsikai búcsún, augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján.

>>>

Kétnyelvű Rózsafüzér

Nagy örömmel és szíves használatra ajánljuk Kiss Didák, OFM atya engedélyével az általa összeállított és sokak munkáját dícsérő román-magyar nyelvű Rózsafűzér-kiadványt.

>>>

M E G H Í V Ó
Rákosmente a csángómagyarokért!

KEMCSE Vallási és Szociális Csoportja szervezésében szeretettel hívunk a keresztút liturgiájában résztvenni kívánó és minden kedves érdeklődő testvérünket a Nagypénteki Keresztútra Rákosligeten ...

>>>

ÁLLÁSFOGLALÁS
a moldvai csángó-magyarok jogainak védelmében

Petru Gherghel jászvásári római katolikus megyéspüspök válaszlevele Tőkés László püspök, EP-képviselő megkeresésére mind hangnemében, mind tartalmában ismételten ...

>>>

A Petru Gherghel megyéspüspök levelében foglaltak tételes cáfolatai

„Az Ön 2009. február 9-én, e-mailben küldött levelére válaszolva szeretném elmondani, hogy megleptek az abban felsoroltak, akárcsak az, hogy önt foglalkoztatják a Jászvásári ...

>>>

Petru Gherghel válaszlevele Tőkés Lászlónak

Tőkés László püspök úr!

Az Ön 2009. február 9-én, e-mailben küldött levelére válaszolva szeretném elmondani, hogy megleptek az ...

>>>

Tőkés László levele Petru Gherghel jászvásári megyéspüspökhöz

Főtisztelendő Püspök úr!

Engedje meg, hogy Krisztusba vetett hitünk közösségében, a keresztyéni testvéri őszinteség szellemében, ezúton – nyilvános formában – keressem ...

>>>

Közös magyar-román házelnöki levél a csángók anyanyelvű misézéséért

A moldvai csángók magyar nyelvű misézéséről szóló, XVI. Benedek pápának címzett levelet adott át Szili Katalin házelnök Juliusz Janusz apostoli nunciusnak, akit pénteken fogadott dolgozószobájában - közölte az Országgyűlés sajtóosztálya az MTI-vel.

>>>